Lage rugpijn, iliopsoas!

De psoas is een van de grootste spieren in je lichaam. Hij loopt van je onderste rugwervels naar de binnenkant van je dijbeen, aan de voorkant van je wervels en achter je organen. De psoas is samen met de iliacus verantwoordelijk voor de beweging van je heupen en bovenbenen. Deze spiercombinatie heet de iliopsoas. De psoas beïnvloedt de stand van je bekken, heupen en wervelkolom

Links een normale situatie, rechts een verkorte psoas die de wervelkolom naar beneden trekt

Verkorte Psoas

Als je zit is je psoas in verkorte stand. Heb je een zittend beroep of ben je vaak lang onderweg met de auto, dan bevindt je psoas zich dus veel in die verkorte positie. Hij is daardoor moeilijker op te rekken, waardoor je stijf en bewegingsbeperkt raakt. Een verkorte psoas kan ervoor zorgen dat je een slechte houding hebt tijdens het staan en lopen. 

Lage rugpijn

Een verkorte psoas trekt je wervelkolom naar voren, waardoor je bekken naar voren kantelt en je een holle rug krijgt. Een verkorte psoas aan één kant kan bovendien ook nog een kromming in de wervelkolom veroorzaken. De verkorte psoas veroorzaakt lage rugpijn en uiteindelijk ook heup- en knieklachten.

Overigens zorgt een te slappe psoas voor het tegenovergestelde: je bekken kantelt naar achter en veroorzaakt een te rechte of soms zelfs bolle onderrug. Dit gaat gepaard met verkorte hamstrings. Ook dit geeft uiteraard rugklachten.

De beste manier om te zorgen dat je psoas soepel blijft is bewegen. Sta regelmatig op, loop rond, ga na het eten een eindje wandelen of doe oefeningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *